woningbalie

Mijn Woningbalie

Bel mij nu

Woningbalie

Over Ons
Tarieven

Woningen

Woningaanbod
Aanmelden

Overige

Contact

Veel gestelde vragen

ZOEKEN  |  BLADEREN

LAATST BEKEKEN  |  FAVORIETEN


Als ik mijn huis aanbied voor € 250.000,- en de eerste de beste koper wil dit bedrag ervoor geven, ben ik dan verplicht om het huis aan hem te verkopen?
Nee, een vraagprijs wordt gezien als een uitnodiging tot het doen van een bod. De (potentiële) koper zal je een bod doen en je hebt vervolgens de keuze een tegenbod te doen of het bod te aanvaarden. Op het moment dat een bod schriftelijk aanvaard wordt, komt er een overeenkomst tot stand.

Wij hebben een verschil van mening met de kopers van ons huis over wat bij de koop is inbegrepen. Volgens hun hoort de zonwering ook bij het huis. Hebben zij gelijk?
De volgende richtlijn is handig: als het onderdeel zodanig aan het huis vastzit dat het niet mogelijk is het zonder beschadiging te verwijderen, dan is het bij de verkoopprijs inbegrepen. Voor de zonwering moet je dat dus ter plaatse beoordelen. Maar let op: soms kan een onderdeel zonder schade verwijderd kan worden, terwijl het toch bij het huis hoort. Dit geldt voor dingen die speciaal voor het huis passend zijn gemaakt en die normaal gesproken als onderdeel van het huis worden beschouwd.

Verschil van mening ontstaat meestal alleen over zaken waar niets over is afgesproken. Om problemen te voorkomen, kun je het beste alles schriftelijk vastleggen. Dit kun je doen in 'de lijst roerende zaken' die bij de modelovereenkomst voor het kopen van een bestaand huis zit.

Wat is een verborgen gebrek?
Verborgen gebreken zijn gebreken die redelijkerwijs niet eerder konden worden geconstateerd.

Hoe zit het met de aansprakelijkheid voor verborgen gebreken als je een bestaand huis koop of verkoopt?
Als je een bestaand huis koopt, dan koop je dit huis in de staat waarin het huis zich op dat moment bevindt. Dit betekent dat je de woning koopt met alle zichtbare en onzichtbare gebreken. Ontdek je ná de overdracht van de woning een gebrek, dan is het uitgangspunt dat jijzelf, als eigenaar van de woning, verantwoordelijk bent voor eventuele gebreken. Soms is het echter wel mogelijk de vorige eigenaar aansprakelijk te stellen voor een gebrek.

Wij hebben ons huis verkocht, maar de levering vindt pas over enkele maanden plaats. Wij gebruiken de overwaarde van onze huidige woning om ons nieuwe huis te financieren. Waaruit bestaan onze maandlasten in deze overbruggingsperiode?
In de periode dat de huidige woning nog niet is geleverd aan de nieuwe bewoners en de hypotheek op jouw nieuwe huis al loopt, betaal je de hypotheeklasten voor beide huizen. Daar komen de lasten van het overbruggingskrediet nog eens bovenop. Het is dus zaak deze periode zo kort mogelijk te houden omdat de totale maandlasten nogal kunnen oplopen. Het verschilt per geldverstrekker wanneer je de rente over het overbruggingskrediet moet betalen. Er zijn geldverstrekkers die de rente per maand in rekening brengen, maar het komt ook voor dat je de rente per half jaar of pas aan het einde van de overbruggingstermijn moet betalen.

Mijn huis staat te koop. Mensen met serieuze belangstelling stellen voor om een optieverklaring te ondertekenen. Wat houdt dat precies in?
Een optieverklaring geeft de potentiële koper een eerste recht van koop gedurende een afgesproken periode. Gedurende die optieperiode kun je jouw huis niet aan een ander verkopen. Als de potentiële koper de termijn laat verstrijken ben je beiden nergens aan gebonden. Er komt dan geen koopovereenkomst tot stand. Als verkoper kun je pas na die periode met een andere partij in zee gaan

 

Volgend jaar willen wij ons huis gaan verkopen. De buitenkant van de woning moet eigenlijk worden geschilderd. Heeft het zin om dat nog te doen?
De staat van onderhoud van een huis is een belangrijke factor bij de waardebepaling. Potentiële kopers houden bij hun bod rekening met de kosten voor het opnieuw laten schilderen van het huis. Het kan wel degelijk zin hebben om het huis nog te (laten) schilderen. Houtwerk dat goed in de verf zit, kan de verkoop bespoedigen of tegen een hogere prijs laten plaatsvinden. Vooral als je zelf in staat bent om te schilderen, zijn de kosten te overzien.

 


Algemene informatie

Mijn Woningbalie omgeving
Waarom zelf verkopen?

Huis verkopen in

Amsterdam
Arnhem
Alkmaar
Assen
Amersfoort
Breda

Huis verkopen in

Eindhoven
Den Haag
Den Bosch
Rotterdam
utrecht
Zwolle

Overige informatie

Veel gestelde vragen
Taxatie
Extra borden bestellen

Nieuws

Open huis

PRIVACY STATEMENT
DISCLAIMER

SITEMAP

Uw woning wordt o.a. vermeld op Funda - Zoek alle Huizen - Dimo - Huislijn en Jaap!

Developed by Unique